VKP draagt de SWOM een warm hart toe!

In de gemeente Mill en Sint Hubert zijn een groot aantal verenigingen en organisaties actief op allerlei gebieden, die door grote aantallen vrijwilligers worden ondersteund, onder andere op het gebied van maatschappelijke ondersteuning en zorg. De VKP kan de inzet van deze vrijwilligers zeer waarderen.
Een van deze organisaties is de SWOM (Stichting Welzijn Ouderen Mill). Zij organiseert activiteiten voor ouderen zoals koersbal, volksdansen, yoga, biljarten enz. Het rondbrengen van de warme maaltijden (Tafeltje Dekje), de ouderenhulpdienst en de sociale alarmering zijn taken die de SWOM voor haar rekening neemt met de inzet van hun vrijwilligers.
Uiteraard is het belangrijk dat een dergelijke organisatie op voldoende steun vanuit de gemeente kan rekenen. Hiervoor ontvangt de SWOM jaarlijks een bijdrage van ongeveer € 20.000,- voor de warme maaltijdvoorziening (afhankelijk van het aantal verstrekkingen) en € 38.500,- voor de overige activiteiten.
In tegenstelling tot eerdere berichten in de diverse media wordt de aankomende jaren niet bezuinigd op deze bijdragen door de gemeente.
De bijdrage voor de administratieve ondersteuning van de gemeente voor de SWOM loopt wel terug.
In 2013 zijn hierover de eerste afspraken gemaakt met de toenmalige wethouder. Afgesproken is dat de vergoeding als volgt zou worden afgebouwd: 2014: € 25.000,- (volledige vergoeding), 2015: € 17.500,= en in 2016 nog een bedrag van € 8.750,-. Vanwege een positief resultaat in 2014 heeft de SWOM gelden kunnen reserveren. Deze reserve kunnen ze inzetten voor de aanvulling van het tekort op administratieve ondersteuning in 2015 en 2016 maar enige creativiteit biedt ook andere mogelijkheden.
Gezien de bovenstaande cijfers zijn wij als VKP momenteel niet bezorgd over het voortbestaan van de SWOM. Wel blijven we als VKP graag in gesprek met de SWOM en ook de andere maatschappelijke organisaties en instellingen om tijdig knelpunten te kunnen signaleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.