VKP zegt NEE tegen één gemeente Land van Cuijk

Op woensdagavond 20 september werd in alle 5 gemeenteraden van het Land van Cuijk vergaderd over het vormen van één gemeente Land van Cuijk. Ondanks dat het onderzoeksrapport van Berenschot (incl. advies Peter v.d. Velden) en de provincie voor herindelen zijn, heeft de VKP tegen één gemeente Land van Cuijk gestemd. De VKP is van mening dat een gemeente van deze omvang: bijna 90.000 inwoners, 340 km2 en 34 kernen te groot is. Het bestuur komt dan te ver van de inwoners af te staan. Een kleinere gemeente is beter in staat om naar de behoefte van de inwoners te kijken, het gemeentebestuur kent de gemeenschap en kan hierop inspelen. Het merendeel van de inwoners, die wij de afgelopen tijd gesproken hebben, heeft ook duidelijk aangegeven geen voorstander te zijn van één hele grote gemeente. Om als één gemeente Land van Cuijk betrokken te blijven bij de inwoners noemt het onderzoeksrapport de term ‘kernendemocratie’. Deze term is een modewoord waarvan de betekenis en uitwerking onbekend zijn, bij navraag kon zelfs het onderzoeksbureau niet aangeven hoe dit in zijn werk gaat en bij welke gemeente dit al naar tevredenheid is toegepast.

Als zelfstandige gemeente gaat het op dit moment goed met de gemeente Mill en Sint Hubert. Bestuurlijk en financieel staan we er goed voor, mede doordat we één ambtelijke organisatie hebben met Cuijk en Grave (CGM). Op dit moment is er dus geen noodzaak om tot actie over te gaan maar voor de toekomst beseft de VKP wel dat we niet zelfstandig kunnen blijven. Een logische vervolgstap zou een bestuurlijk samengaan met Cuijk en Grave zijn. Hierdoor zal een gemeente ontstaan met 48.000 inwoners en 15 kernen. Volgens diverse onderzoeken is gebleken dat een gemeente van deze omvang het meest efficiënt is en goedkoper. Daarbij blijf je met 15 kernen als bestuur ook betrokken bij je inwoners, organisaties, verenigingen en bedrijven en kun je goed contact houden met dorps- en wijkraden.

Tijdens de raadsvergadering hebben het CDA en Dorpslijst Langenboom geprobeerd ons over de streep te trekken om toch te gaan voor één gemeente Land van Cuijk door te stellen dat we als gemeente Mill en Sint Hubert nauwelijks iets voorstellen in de regio. Wij als VKP hebben, evenals AB90, aangegeven het hiermee volstrekt oneens te zijn. Sterker nog, binnen het Land van Cuijk zijn we op diverse terreinen zelfs kartrekker. Helaas heeft de VKP afgelopen woensdag (nog) geen meerderheid gekregen om het traject in te gaan naar één CGM-gemeente in 2023. We zijn wel hoopvol gestemd dat op korte termijn anderen in gaan zien dat één CGM-gemeente de beste oplossing is voor de toekomst voor onze kernen Sint Hubert, Mill, Langenboom en Wilbertoord. Wat de VKP betreft zal dit de samenwerking en het sterke merk Land van Cuijk zeker niet in de weg staan, mits de wil er bij de anderen is en blijft.

Namens de VKP,

Anne Derks en Francien van Berlicum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.